De Kunst van de Gelijkende Portrettekening

Als portrettekenaar streef ik er altijd naar om de gelijkenis van de persoon of het huisdier dat ik teken, zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Een essentieel onderdeel hiervan is het werken met scherpe, gedetailleerde foto’s. Details die niet zichtbaar zijn op de referentiefoto, kan ik simpelweg niet natekenen; de informatie die nodig is om die nuances vast te leggen, is dan niet aanwezig. Daarom is het van groot belang dat ik werk met beelden van hoge kwaliteit.

Waarom scherpe foto’s essentieel zijn

Een scherpe foto legt elk detail vast: van de fijne lijnen rond de ogen tot de textuur van het haar. Deze details zijn cruciaal voor een portrettekenaar, omdat ze de tekening levensecht maken en de essentie van het onderwerp vangen. Zelfs de kleinste afwijking kan een grote impact hebben op de gelijkenis. Daarom vraag ik mijn klanten altijd om foto’s van hoge resolutie op te sturen.

Hoe foto’s aanleveren?

Om ervoor te zorgen dat de foto’s van de best mogelijke kwaliteit zijn, ontvang ik ze het liefst via mijn e-mailadres: info@snooigemaakt.com. Wanneer foto’s via WhatsApp, Instagram of Messenger worden gedeeld, treden er onvermijdelijk compressie en kwaliteitsverlies op. Dit kan details verbergen die essentieel zijn voor een nauwkeurige weergave. Voor wie op zoek is naar extra veiligheid en kwaliteit, is het ook mogelijk om de foto’s via beveiligde mailoplossingen te sturen, mits u daarover beschikt (bijvoorbeeld via een werkgever).

Wat te doen bij onvoldoende kwaliteit?

Wanneer een scherpe foto niet beschikbaar is, bijvoorbeeld bij oude zwart-wit foto’s van vroeger of wanneer je iemand wilt verrassen maar geen scherpe foto van die persoon hebt, doe ik mijn uiterste best om toch een treffende gelijkenis te creëren. In zulke gevallen kan ik vaak details combineren of gebruik maken van aanvullende referentiefoto’s.

Hierbij een voorbeeld van een onscherpe foto en onscherp en toch zoveel mogelijk gelijkend resultaat:

Hierbij een voorbeeld van een scherpe foto en scherp resultaat:

Combineren van foto’s

Soms willen klanten dat ik elementen uit verschillende foto’s combineer, bijvoorbeeld om een volledige familiefoto te creëren of een bepaalde compositie aan te passen. Hoewel ik geen elementen kan veranderen zoals de richting waarin iemand kijkt, kan ik wel meerdere beelden samenvoegen om tot een coherent geheel te komen.

Extra foto’s zijn altijd welkom

Voor een optimaal resultaat helpt het als er meerdere foto’s beschikbaar zijn. Extra referentiefoto’s geven me een beter beeld van de persoon of het huisdier, zodat ik ook de subtiele details en karakteristieken kan vangen die de foto niet altijd duidelijk weergeeft.

Privacy en Veiligheid

Na het voltooien van de tekening vernietig ik alle digitale foto’s die gedeeld zijn. Fysieke foto’s worden uiteraard geretourneerd aan de opdrachtgever. Dit doe ik om de privacy van mijn klanten te waarborgen.

In mijn werk staat de nauwkeurigheid en gelijkenis centraal, en dat begint bij een goede referentie. Dus als u geïnteresseerd bent in een portret, zorg dan voor een scherpe foto. Dan kunnen we samen iets moois creëren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *